„Afterschool”, „breaking news” și „all-inclusive” se numără printre cuvintele introduse în noua ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române.
În prima săptămână din ianuarie s-a lansat a treia ediție a DOOM-ului, care vine cu peste 3000 de modificări, cum ar fi cuvinte noi sau alte forme morfologice ale cuvintelor deja existente în dicționar.
Dacă vorbim de cuvintele noi, printre acestea se află „fresh”, „cool”, „afterschool”, „breaking news”, ”all-inclusive”, ”selfie”, „prof”, „fake news”, „take away”, dar și termenii care fac referire la coronavirus.
„Oricum aceste cuvinte circulau în limbă. Cel mai înțelept lucru pe care putem să îl facem este să oferim o variantă corectă de scriere, de rostire. Cred că e mult mai important ca oamenii să știe să le folosească corect, decât să ne luptăm cu ele și să spunem că nu e bine, fiindcă sunt din engleză.”, explică Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică al Academiei Romane.
Un alt exemplu de schimbare este și scrierea de la „înșală”, care poate fi acum și „înșeală”, așa cum se pronunță.
„Putem folosi și «aşază» şi «aşează», și «înșeală» şi «înşală». În virtutea faptului că regula după care se scriau nu mai este transparentă pentru vorbitorii actuali.”, spune Adina Dragomirescu.
Tu ce cuvinte ai introduce în noul DOOM?
Pe bune, ţi-a plăcut sau nu?