Live

MORNING ZU

Morala lui Morar: „Boilere sau avioane?” - Articolul profesorului de psihologie Mircea Miclea

În #MorningZU, Mihai Morar a prezentat unul din cele mai bune articole pe care le-a citit în ultima vreme. Mai exact, articolul profesorului de psihologie Mircea Miclea.

Mircea Miclea dă următorul exemplu despre realitate cu care ne confruntăm în ultima perioadă:
 
„Reprezentarea, în mintea noastră, a pericolului, e altceva decât pericolul. Ca orice fenomen complex, pericolul, indiferent care, are mai multe aspecte, poate fi privit din mai multe perspective. Ne apropiem de reprezentarea corectă a pericolului prin integrarea perspectivelor asupra lui. Dacă ne uităm acum la ce ni se spune despre COVID-19, apare că suntem în preajma Apocalipsei. Ni se prezintă zilnic date absolute, care se cumulează cu cele din ziua precedentă. Toate graficele arată o creştere înfricoşătoare. Dar, dacă raportăm exact aceleaşi date la datele din alte ţări sau dacă raportăm mortalitatea COVID-19 la milionul de locuitori şi comparăm cu alte rate de mortalitate, semnificaţia datelor se schimbă. Arată că ne confruntăm cu un pericol, dar care este mai mic decât altele cu care ne-am obişnuit şi, în niciun caz, nu e anticamera Apocalipsei. Diferenţa este aceea dintre un adevăr care paralizează şi un adevăr care zideşte, cum s-ar spune în limbaj teologic. Aşadar, să nu punem botu’, să nu consideram o perspectivă, un decupaj tendenţios asupra pericolului ca fiind pericolul real. Să ne uităm şi în alte părţi, nu doar acolo unde ni se indica cu degetul de către „autorităţi” şi, mai ales, să integrăm perspectivele, informaţiile. Prin gândire critică şi integrare ne vom apropia mai mult de adevăr şi, cum zice Cartea, adevărul ne va face liberi!".

Morala lui Morar: „Boilere sau avioane?” - Articolul profesorului de psihologie Mircea Miclea
 
Dă play și ascultă în întregime cum arată realitatea prin ochii profesorului: 
PS: HEI! CITEȘTE ASTA!
 
Când România e în starea de urgență, radioul e starea de bine. Ascultă Radio ZU! DJ-ii noștri rămân pe frecvență și își mențin programul normal. Ei sunt „on” în fiecare zi la microfon. Îi poți asculta pe radiozu.ro/live, pe aplicația Radio ZU (disponibilă în AppStore și Google Play) și pe frecvența din orașul tău (vezi lista frecvențelor). Ai grijă de tine! Rămâi în starea de bine!
Pe bune, ţi-a plăcut sau nu?
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate