Live

NOUTĂȚI

Cum arată plămânii unui român de la oraş: 20 de respiraţii pe minut înseamnă că inspirăm de 20 de ori otravă. Observator, pe urmele poluării

Cum arată plămânii unui român de la oraş: 20 de respiraţii pe minut înseamnă că inspirăm de 20 de ori otravă. Observator, pe urmele poluării

"Gunoiul din plămânii mei", campania Observator - este despre cea mai invizibilă formă de gunoi care ajunge direct în plămânii noștri, poluarea din aer. "Gunoiul din plămânii mei" e despre ce lume le lăsăm copiilor noștri. 


Aerul otrăvit ucide peste 20 de mii de români anual. Analize ne plasează în topul celor mai poluate ţări din Europa. Fie că vorbim despre poluarea industrială sau noxele din trafic, fie despre arderile ilegale, statul s-a dovedit incapabil să oprească fenomenul. Avem copii din ce în ce mai bolnavi, un viitor din ce în ce mai sumbru care se vede clar în reportajele Observator. 
 
Vrem un viitor? E momentul să acționăm. Observator cere adevărul! Să ni se spună cine și cum ne otrăvește aerul, să transformăm în lege grija pentru mediu.  
 
Cu un an în urmă, Observator a lansat prima campanie care a abordat sistematic fațetele problemelor de mediu din România. Patru milioane şi jumătate de tone de deşeuri anual, mii de containere cu gunoaie trimise de străini în ţara noastră, sunt cifrele de la care au pornit investigațiile. Afaceri ilegale şi tunuri de zeci de milioane de euro născute din gunoaie!
Observator le-a descoperit, împreună cu telespectatorii, în reportajele din primul sezon. Vezi documentarul "După noi, gunoiul" – sezonul întâi aici:
 
 

În sezonul al doilea, am vorbit despre apa noastră cea de toate zilele care se transformă în otravă din cauza valurilor de pet-uri, levigat şi nepăsare. Autorităţile au fost trase la răspundere. Observator a reușit să facă auzite vocile a milioane de români revoltați și să schimbe legile de mediu din România. A fost întocmită și aprobată o Hotărâre de Guvern prin care se reduc punctele de trecere a frontierei prin care intră deșeuri în România. O șansă reală ca țara noastră să nu rămână groapa de gunoi a Europei și nu numai. Vezi documentarul "După noi, gunoiul" – sezonul al doilea aici.

 
Acum, reporterul Observator, Bianca Iacob merge pe urmele poluării din aer – românii nu știu ce respiră. 
Aerul este combinația perfectă pentru viața pe pământ. Nu știm cât e de prețios decât atunci când îl pierdem. Gunoaiele ne-au distrus pământul, afaceri murdare ne-au otrăvit apele, dar dezastrul plutește și în aer. România a început să se sufoce. Singuri, ne facem viitorul scrum. Campania care a schimbat legile în România continuă, din 24 februarie, în fiecare joi, la Observator.
 
Pe bune, ţi-a plăcut sau nu?
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate