#nicioscuză este o campanie care pentru noi ar trebui să se transforme în lecție de viață. Modele ne sunt 3 sportivi paralimpici români care au demonstrat că atunci când îți dorești ceva cu adevărat, nimeni și nimic nu-ți poate sta în cale. „Prin intermediul celor trei eroi ai campaniei se încearcă o conștientizare a importanței sportului în viața oamenilor, care trebuie să înțeleagă beneficiile extraordinare pe care mișcarea le aduce, dar și să le arate că poți face sport oricând și oricum, fără a mai căuta scuze. Mesajul campaniei pornește de la exemplul dat de cei trei sportivi cu dizabilități, avându-l în prim-plan pe Arian Notrețu, un înotător de 12 ani căruia îi lipsește piciorul stâng. Arian s-a apucat de mai puțin de un an și jumătate de înot, dar face progrese uimitoare și încearcă să realizeze o performanță incredibilă prin calificarea la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, din 2020”, explică inițiatorii campaniei #nicioscuză.
Ceilalți doi eroi sunt Gabriela Constantin și Filip Ghiorghi. Gabriela s-a născut cu focomelie, o afecțiune care constă în atașarea directă a palmelor de trunchi. Cu toate astea, ea a devenit campioană națională la tenis de masă. Pe de altă parte, Filip are o poveste la fel de puternică. De 24 de ani, barbatul trăiește într-un scaun cu rotile, dar asta nu l-a ținut deoparte de activitățile sportive. A făcut, pe rând, înot, baschet, atletism sau tenis de câmp. Performanță a făcut la tir cu arcul și a ajuns să reprezinte România la zeci de competiții internaționale.
Iată, plecând de la exemplul acestor oameni care ies din zona de confort, depășindu-și absolut limitele, campania #nicioscuză vrea să ne aducă pe toți mai aproape de sport. Gradul de sedentarism înregistrat în România este de peste 61%. Situația poate fi schimbată, însă, acesta fiind și motivul pentru care în acest proiect este implicat și Comitetul Național Paralimpic.
Așadar, în condițiile în care statisticile arată că doar 6% dintre români practică sport cu regularitate, iar 61% nu fac sport deloc, sportivii cu dizabilități trebuie să fie, cu adevărat, o sursă de inspirație pentru noi, iar platforma online nicioscuza.ro este locul unde le putem citi poveștile. Și, mai mult decât atât, locul din care și pentru care putem acționa.
Pe bune, ţi-a plăcut sau nu?